Cijepljenje protiv bjesnoće

28.02.2013.

cijepljenje_pasa

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće zakonska je obveza svakog vlasnika ljubimca. Služi za zaštitu samih pasa, ali i ljudi, od ove akutne, smrtonosne bolesti za koju ne postoji lijek.

Uzročnik bolesti je virus iz porodice rabdovirusa, rod Lyssavirus. Većinom se prenosi ugrizom bolesne životinje ili njenom slinom. Mogu oboljeti sve toplokrvne životinje, ali i
ljudi. Inkubacijski period kod svih životinjskih vrsta iznosi 2-8 tjedana, a bolest većinom traje 1-7 dana, samo izuzetno dulje i završava smrtno.

U našim krajevima najveća opasnost su lisice , a manje vukovi ili jazavci. Postoje dva oblika bolesti, agresivna i tiha, a u tipičnom obliku životinje pokazuju znakove razdražljivosti, poremetnje svijesti, uzbuđenja i paralize.

Vakcinacijom 70-80% pseće populacije (uz ostale mjere, kao što su kontrola pasa lutalica, brnjice i dr.) u mnogim se zemljama uspješno obuzdava urbani oblik bjesnoće i samim time štite ljudi od ove smrtonosne zaraze.

Prema Naredbi o mjerama zaštite domaćih životinja od zaraznih i nametničkih bolesti za 2012. godinu preporuča se cijepljenje od bjesnoće i mačaka, te pitomih vretica.

Mačke pokazuju slične simptome kao i psi, u početku se zavlače, da bi zatim napadale čovjeka i životinje, naročito pse. Nakon 2-4 dana od pojave prvih simptoma očituje se uzetost mišićnih funkcija. Mačke također mogu bolovati od tihe bjesnoće, koja se očituje samo znakovima paralize i pojačanim slinjenjem.

Ovisno o njihovom načinu života, mačke koje slobodno idu u šetnje, mogu biti pod velikim rizikom od zaraze. Sama bolest je i kod ove životinjske vrste neizlječiva i smrtonosna. Prema Pravilniku o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnoće kod životinja svaka necijepljena životinja koja promijeni ponašanje svojstveno svojoj vrsti, a sumnja se na izloženost bjesnoći trebala bi biti eutanazirana. Također prema istom pravilniku, svaka necijepljena mačka ili pas koji su ugrizeni od potencijalno bijesne životinje ili bile s njima u dodiru, moraju biti
eutanazirane.

Zbog ovih opasnosti i zakonskih odredbi kojima su podložni Vaši ljubimci, preporučamo Vam godišnje cijepljenje protiv bjesnoće kako Vaših pasa tako i mačaka!

Cijene cijepljenja iznose:

PSI:

• 137,20 kuna – cijepljenje protiv bjesnoće do 31. ožujka 2012. ili unutar godinu dana od

prethodnog cijepljenja.

• 162,61 kune – cijepljenje protiv bjesnoće iza 31. ožujka 2012. ili ukoliko je proteklo

razdoblje od posljednjeg cijepljenja duže od godinu dana.

Autor: Specijalistička veterinarska praksa ZOE Ponedjeljak, 10 Siječanj 2011 16:57