Uvod u odgoj i socijalizaciju šteneta

28.02.2013.

DSC_8588_small-logoVećina se novopečenih vlasnika pasa osjeća ponešto izgubljeno nakon dolaska šteneta u svoj dom. Kada krenuti sa školovanjem, kako učiti psa? Što je uopće tako mala, preslatka, zaigrana beba sposobna naučiti? Odgovor je – gotovo sve.

Savršeno doba za odgoj i socijalizaciju šteneta teče od trenutka kad mu s 3 tjedna starosti “prorade” sva osjetila, pa do navršena 4 mjeseca. Sve što u tom razdoblju svog života štene doživi i nauči stvara osnove njegove osobnosti kao odraslog psa. Iako se često mogu čuti savjeti da je sa psima najbolje početi raditi kad navrše 6, 9 pa čak i 12 mjeseci – kad prođu “bezbrižno djetinjstvo” i “smire” se, takvo je razmišljanje velika zabluda. Probajte samo zamisliti kako bi to izgledalo u “ljudskom” svijetu: da prosječnog buntovnog teenagera, koji prolazi vrhunac puberteta, tek tada pošaljete u prvi razred osnovne škole i po prvi put u životu ga krenete učiti svemu što će mu trebati za normalan život u zajednici.

Dakle, od istog trenutka kad uzme štene, vlasnik se mora ozbiljno pozabaviti njegovim odgojem, socijalizacijom i školovanjem. Tako će štenetu od malena pružiti točne upute o tome što želi od njega, čime će u startu izbjeći mogućnost razvijanja nekog neželjenog ponašanja.

Odgoj je učenje šteneta pravilima lijepog ponašanja; gdje da obavlja nuždu, kako da hoda na povodniku bez natezanja, da ne laje kad ostaje sam, ne skače na ljude, ne uništava po kući; tj. učenje svemu što smije i ne smije raditi. Međutim, bez pravilnog odnosa sa psom, koji se prvenstveno temelji na vlasnikovom autoritetu, neće biti ni uspješnog odgoja. Ukratko, pola sata druženja sa psom kroz šetnju ili bacanje loptice na livadi nedostatno je za njegov dobar odgoj. Najvažniji je način na koji se svakog dana odnosite prema njemu u svom ´´normalnom´´ životu. Čovjek psa odgaja kroz svaki trenutak suživota s njime, svojom dosljednošću i jasnim postavljanjem granica.

Socijalizacija je prilagođavanje psa na sve stvari iz okoline koja ga okružuje; on mora biti naviknut na svu buku prometa, na susrete sa stranim ljudima i psima, na iznenadne pokrete prolaznika, otvaranje kišobrana, trčanje djece, na visinu, na mračne prostore, na vožnju u autu, na šetnju po vlažnoj travi, itd. Izlaganjem psa ovakvim, kao i mnogim drugim iskustvima još od šteneće dobi, vlasnik će pomoći psu da odraste u jedinku stabilne ličnosti, koja se može nositi sa svim stresovima koje joj okolina priređuje.

Jedna od najvećih greški koju vlasnici čine prilikom socijalizacije pasa je nehotično nagrađivanje psa za loše ponašanje prilikom nekog negativnog iskustva. Dizanje psa u krilo kad se preplaši udara groma, tješenje nakon što ga je neki pas ugrizao, maženje dok iz straha reži na pse ili ljude, stvari su kojima to negativno iskustvo psu samo još više naglašavamo i potičemo stvaranje raznih fobija.

Vlasnik mora svom psu biti uzor i svojim staloženim ponašanjem pomoći psu da prebrodi sve strahove. Ovisno o vrsti nastalog problema i prirodi psa, vlasnik može ponašanje psa ignorirati, pokušati mu odvući pažnju na nešto što voli (igra, hrana), osloniti se na svoj autoritet i zapovjediti psu da se smiri, itd. Dakako, ako pas ne vjeruje vlasniku i ne doživljava ga kao osobu čije ´´mišljenje´´ je važno (što je opet pitanje pravilnog odnosa), teško da će njegova reakcija u određenoj situaciji imati nekog učinka.

Pod školovanjem psa podrazumijevamo učenje psa raznim vježbama poslušnosti. Neke od najbitnijih vježbi poslušnosti koje vlasniku psa mogu zatrebati u svakodnevnom životu su sjedi, lezi, čekaj i dođi. Štence već sa 2 mjeseca starosti, uz pomoć motiva, i bez ikakve prisile, možemo besprijekorno naučiti osnovama svih vježbi poslušnosti, a dugovječnost i kompleksnost vježbi polako se pojačava što je pas stariji i ima mogućnost duže koncentracije. Takvim pristupom školovanju vlasnik štene od početka navikava na suradnju s čovjekom, štene razvija ljubav prema učenju jer mu je ono zbog obilnih nagrada i izostanka prisile izrazito ugodno, a zbog zajedničkog rada i druženja uspostavljaju kvalitetniji odnos i razumijevanje.

Na kraju, zaključak: ukoliko se zaista učinkovito posvetite svom štenetu u prvih par mjeseci nakon nabavke, nagrada za vaš trud ubrzo će biti lijepo odgojeni mladi pas, siguran u sebe, koji će voljeti druženje s vama i s veseljem ispunjavati zadatke koje postavljate pred njega. Nasuprot bilo kojem obliku bavljenja sa psima, jednostavnosti i ugodi rada sa štencima jednostavno nema premca. Pokušajte!