Želite nabaviti psa?

28.02.2013.

Htjeli biste psa? Otkud krenuti i što prvo učiniti?

 3. CAC-HR Donji Miholjac 2008Tisuću ljudi, tisuću ćudi, kaže stara poslovica. Isto je i sa bezbroj individualnih razloga zašto nabavljamo pse: netko želi psa iz potrebe za društvom, drugačijem od ljudskog. Nekom drugom, pak, pas treba za ispunjenje neke funkcije koju ima određena pasmina, a netko treći se tek želi riješiti nesnosnog pritiska koji na njega vrši dijete koje silno želi psa.
Nažalost, postoje i oni koji žele određenu pasminu jer je ona „hit“ ili statusni simbol.
Koji god bio razlog zbog kojeg biste željeli nabaviti psa, ne smijete zaboraviti jednu činjenicu: pas je živo biće od krvi i mesa; on nije komad namještaja koji, tek tako, možete s vremenom zamijeniti. On osjeća, ima potrebe, a na sebi svojstven način, pas i misli. Razmislite: nabavite li psa kao student/ica, možda uz njega dočekate i vlastitu djecu… Nabavkom psa pristajete na dugogodišnji međusobni suživot, dugogodišnju brigu o njemu, ali pristajete i na jedno prelijepo, nagrađujuće iskustvo i prijateljstvo.Još uvijek ste čvrsti u svojoj odluci? U tom slučaju, čestitamo! Napravili ste prvi važni korak pri nabavci psa. Pred vama je sljedeći korak: kojeg psa uzeti?

Pitanje kompatibilnosti budućeg vlasnika i psa jedno je od najvažnijih i nikako ga ne smijete zaobići. Pritom se morate zapitati kakav ste tip osobe: jeste li sportski tip s izrazitom sklonošću za planine ili adrenalinske sportove ili više volite mirne šetnjice. Ukoliko svaki vikend idete u planine i želite na te izlete voditi i svog budućeg psa, vaš izbor sigurno neće pasti na, primjerice, mopsa. Vode li vas vaše želje uvijek prema vodenim sportovima, naravno da nećete izabrati pasminu koja nkako ne voli vodu. Ukoliko ste općenito sportskog duha i težite sportskim izazovima, nećete biti skloni odabiru toy pasmina, karakternim melankolicima ili flegmaticima, dakle, nećete izabrati psa koji vas, zbog građe svog tijela, fizički ne može pratiti. Također, ako živite na visokom katu zgrade bez lifta, nećete uzeti pasminu koja ima predispozicije za probleme s kralježnicom i sl. Ne namjeravate li se baviti radom sa psima, nećete uzeti neku radnu pasminu, posebno ne iz radne linije koja ima visoke zahtjeve: poput belgijskog ovčara ili graničarskog kolija. Ali, ako se želite baviti radom sa psima, najbolje je da nabavite pasminu koja svojim karakteristikama odgovara tipu rada koji želite.

Imate li malu djecu i želite li da se druži s vašim psom, sigurno nećete uzeti pasminu poput šarplaninca ili tibetskog mastifa koji, u određenim situacijama, mogu (i nehotice) predstavljati fizičku prijetnju djeci.
Zatim se postavlja pitanje koji spol psa odabrati. Ženke su, u pravilu, maznije, privrženije i mekše od mužjaka. No, ženke se također tjeraju i u tom razdoblju ih treba čuvati, ako ne želite nepredviđeno leglo. One su u pravilu lakše odgojive i iz istog su razloga i osjetljivije na stres. Za razliku od njih, mužjaci su neovisniji i ipak nešto tvrđeg karaktera, što ponekad može predstavljati problem vlasniku početniku.

Treba li uzeti štene ili odraslog psa? Što se odgoja i socijalizacije tiče, naravno da je uvijek najbolje uzeti štene od kojih 8 tjedana. Štene je tabula rasa. No, štene traži i brigu. U prvim mjesecima života, ono obavlja nuždu vrlo često: otprilike, svaka dva sata, čim se malo poigra, čim nešto pojede ili popije.S druge strane, odrastao pas može pričekati na obavljanje nužde bez problema dok ste vi na poslu. No, nabavka odraslog psa nosi neke druge probleme. Ukoliko uzmete odraslog psa, čiju povijest i probleme ne poznajete, to vam može predstavljati vrlo velike poteškoće jer, ako ste početnik u svijetu pasa, vjerojatno nećete znati riješiti  probleme s kojima ćete se, možda, morati suočiti. Osim toga, propušteno razdoblje socijalizacije u najmlađoj dobi, ponekad je nenadoknadivo. S druge strane, možda ćete imati sreće i možda taj pas bude izvanredan. Ono što uvijek morate imati na umu jest da nikada nema jamstva da će pas biti ovakav ili onakav, baš kakvog vi želite i slično. Bez obzira na to uzmete li štene ili odraslog psa.

Čistokrvni pas ili ne? Ako se odlučite za čistokrvnog psa iz provjerene uzgajivačnice i iz dobre linije, znate kakav ćete karakter dobiti, znate koliko će velik narasti i znate što trebate očekivati po pitanju dlake (linjanja), karakternih predispozicija i sličnog.
Kod mješanca često ne znate sve te stvari, no i to ima svoje draži. Osim toga, mješanci su u pravilu manje skloni nasljednim bolestima, a često su i privrženiji od rasnih pasa. Odabirom psa mješanca iz azila, spašavate jedno živo biće te činite veliko dobro djelo.  Na kraju, kad ste o svemu dobro razmislili i kad ste se odlučili kojeg ćete psa dovesti u svoj dom, nemojte zaboraviti na rečenicu s početka ovog teksta: Pas je živo biće od krvi i mesa; on nije komad namještaja koji, tek tako, možete s vremenom zamijeniti.